Роботизирана ръка превръща говор в жестове (видео)
Секция: Технологии
23 Август 2017 08:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роботизирана ръка превръща говор в жестове (видео)

/КРОСС/ Група студенти създадоха роботизирана ръка, която е способна да преобразува говор в жестове. Младите разработчици от Университета в Антверпен, Белгия, са нарекли своето изобретение ASLAN (Antwerp's Sign Language Actuating Node) и се надяват то да помогне на хора с увреден слух. Проектът се финансира от Европейския институт по отоларингология.

На настоящия етап ASLAN все още не може да замени преводача с жестомимичен език, но те това е целта на проекта. Студентите позиционират своя уред като помощно средство в случаи, когато няма възможност за ползване на услугите на професионалисти, владеещи езика на жестовете. Роботизираната ръка може да се ползва, например, в съдебни или учебни зали.

Първият прототип на ASLAN се състои от 25 напечатани на 3D принтер детайли, 16 сервомотора, 3 контролера и Arduino-съвместима платка. Конструирането на робота е отнело само 10 часа, докато разработката е продължила цели три години, отбелязва SlashGear.com.

Бързото сглобяване и достъпността на компонентите на роботизираната ръка са особено важни за успеха на ASLAN. В бъдеще разработчиците възнамеряват да развиват своя проект в отворен формат, така че всяка заинтересована компания да може да произвежда серийно подобни устройства.

Работата по ASLAN все още е далеч от завършване. На следващ етап студентите ще добавят втора ръка с цел повишаване на скоростта на общуване и планират да внедрят възможности за обучаване на робота с нови жестове посредством уеб камера.

video:https://www.youtube.com/watch?v=S1eljmSxGRA