Заплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете в Спешна помощ
Секция: Здраве
23 Август 2017 09:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Заплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете в Спешна помощ

/КРОСС/ Заплахи с ножове, огнестрелни оръжия и дори мачете - такива са разказите на спешната медицинска помощ в София. Става въпрос за ежедневна агресия, заяви д-р Делян Георгиев, завеждащ смяна в ЦСМП - София. Вчера в "bTV Новините" разказаха за пореден случай на агресия срещу медицински лица - спешен екип беше заплашен с нож от близки на пациентка.

„Момчето ни посрещна доста афектирано, със сълзи на очите, бащата ни посрещна гол до кръста, целия изпотен, много нервен, с крясъци, че съпругата му има инсулт и трябва да отиде в болница. Когато влязохме в апартамента, видяхме една жена, която седеше нормално на леглото, без симптоми на безсъзнание", разказва Валери Темелков, който е бил част от спешния екип. Започва рутинен преглед и в един момент синът се появил, държейки голям кухненски нож в ръка. „Веднага реагирах и му казах да спре и да пусне ножа. Той може би се стресна от тонът ми, защото го казах рязко", допълни Темелков.

Д-р Георгиев също разказа фрапиращ случай от неговата медицинска практика. „В „Люлин" живее един наш абонат - човек, който се обажда почти ежедневно на спешна помощ, лъже, измисля симптоми и много затруднява работата ни. Този абонат ме посрещна на адреса чисто гол, с бразилско мачете в ръка. Заби мачетето в масата и каза „Сега ме преглеждайте, аз не съм добре", спомня си медикът.

На друг техен колега опрели пистолет в главата по време на преглед. Според тях проблемите с агресията започват още с възпитанието на децата ни и това на обществото по-късно. Според лекарите няма възможност екипи на МВР да бъдат изпращани на адрес с линейките. „МВР винаги се отзовават, но обстановката в адреса на пациента може да се промени за части то секундата. Както всичко е наред, в един момент може да се промени", допълни д-р Георгиев.