РИОСВ-Пловдив даде „зелена светлина" за изграждането на крематориум край Куклен
Секция: БЪЛГАРИЯ
23 Август 2017 13:44
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
РИОСВ-Пловдив даде „зелена светлина" за изграждането на крематориум край Куклен

/КРОСС/ Експертният съвет към РИОСВ - Пловдив даде „зелена светлина" за изграждането на крематориум край Куклен, предава „Фокус" - Пловдив.

Осем от присъстващите на заседанието са гласували „за", а трима са се обявили „против" инвеститорското намерение на фирма да изгради крематориум на територията на община Куклен.

Според екоинспекцията, проектът отговаря на екологичното законодателство и няма основание за спирането му. Решението на Експертния съвет не е окончателно и подлежи на обжалване в съда.

Тази сутрин жители на Куклен протестираха отново срещу реализирането на инвеститорското намерение и изразиха готовност за ефективни протести и блокиране на пътя Пловдив - Асеновград.

КРОСС припомня: протестите на местното население започнаха още през февруари тази година, когато се проведе и първото обществено обсъждане за изграждането на инсинератора.
До поредния протест се стигна, след като Инициативният комитет взе решение, с което възразява срещу реализацията на инвестиционното предложение за „Преустройство на склад за строителни материали в инсинератор за човешки тленни останки" в местността „Орта Хан" в землището на Куклен.
„Не желаем в близост до мястото, в което живеем ние и растат децата ни, да се изгради съоръжение, предназначено за изгаряне на човешки тела и останки, съпроводено с риск от допълнително замърсяване на околната среда. Според нас то е в разрез с религиозните вярвания на общността ни", се казва в писмо на Инициативния комитет до министерството на околната среда и водите, областния управител на Пловдив, директора на РИОСВ-Пловдив и директора на РЗИ-Пловдив.