Испански съд отменил депортирането на имама, свързан с атентата в Барселона
Секция: СВЯТ
23 Август 2017 20:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Испански съд отменил депортирането на имама, свързан с атентата в Барселона

/КРОСС/ Испански съд отхвърлил през 2015 г. заповедта за екстрадиране от Испания на имама Абделбаки Ес Сатти, под чието влияние са били членовете на терористичната клетка, свързана с атентата в Барселона. Искането за депортиране било свързано с 4-годишна присъда, получена в Сеута, за трафик на наркотици. Престъплението той извършил през 2010 г., но съдът постановил присъдата едва две години след това, информира abc.es.

Когато искането било разгледано в Административния съд на Кастейон, съдията преценил, че е присъдата е с минала давност, а мароканецът демонстрирал явно своите "усилия да се интегрира в Испания". Той представил трудов договор и социални осигуровки, внасяни в испанската хазна за период от шест години и половина.

В решението си за отхвърляне на молбата за екстрадиране, магистратът се позовал и на европейска юриспруденция, според която за да се експулсира дългосрочно пребиваващ чужденец, осъден на повече от една година лишаване от свобода, трябва да има "реална и достатъчно сериозна заплаха за обществения ред или обществената безопасност".

Припомняме, че четирима от основните 12 заподозрени за терористичната атака на булевард "Ла Рамбла" в Барселона се изправиха пред испанския съд във вторник. Те са обвинени в терористична дейност, притежание на оръжие и няколко по-дребни престъпления, и ще останат в ареста, докато върви делото. А полицията обяви, че имамът Абделбаки Ес Сати е загинал при експлозията на къща в Алканар. Следователите все още проучват чуждестранните връзки на атентаторите.

Превод: Нова тв