Турция няма да отвори пазара си за живи животни от България
Секция: ИКОНОМИКА
24 Август 2017 11:09
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Турция няма да отвори пазара си за живи животни от България

/КРОСС/ Турция няма да отвори пазара за живи животни от България в навечерието на празника Курбан Байрям. Това съобщи в Кърджали председателят на Националната асоциация на животновъдите у нас Бойко Синапов.

Въпреки интензивните преговори между българското и турското Министерство на земеделието, пазарът за нашата стока няма да бъде отворен скоро:

Нещата няма да се случат за този Курбан Байрям, но продължаваме да работим, каза Бойко Синапов.

Той смята, че няма сериозни причини да не се постигне пробив в преговорите. Според него забавянето е заради уточняването на технически въпроси и на взаимодействието между ветеринарните служби на двете страни. Синапов прогнозира, че въпросът ще бъде решен до края на годината:

Нашето искане е да имаме дългосрочно решаване на въпроса, а не само до края на годината - твърди договори, дългосрочни, с перспектива.

Отварянето на турските пазари за животните от България ще гарантира бързото развитие на животновъдството у нас. Търсенето на месо в южната ни съседка е голямо, цените са чувствително по-високи от тези у нас и това дава възможност фермерите да работят при добра печалба.

Същевременно анализ на Евростат показва, че България е сред европейските страни, в които се консумира най-евтиното месо.

По данни на НСИ през миналата година средното количество е било 32 килограма месни продукти.

Най-предпочитаното за консумация от българина остава пилешкото, основно заради цената, показват данните. С промишлено производство на птиче месо се занимават над 100 ферми в страната.