Хванаха 15 души за разпространение на фалшиви евро при съвместна операция между България и Испания
Секция: БЪЛГАРИЯ
24 Август 2017 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хванаха 15 души за разпространение на фалшиви евро при съвместна операция между България и Испания

/КРОСС/ При международна операция е неутрализирана организирана престъпна група, занимавала се с разпространение на фалшиви евро в държави от Европейския съюз, съобщават от пресцентъра на МВР.

Действията по неутрализирането на организирана престъпна група, ангажирана с разпространение на неистински парични знаци в държави от ЕС, са осъществени координирано на територията на Република България и Кралство Испания на 21 август. В операцията са участвали служители от ГД „Борба с организираната престъпност" - МВР, и Бригадата за борба с банковите фалшификации към Националната банка в Испания, под ръководството на Специализираната прокуратура на Република България, с подкрепата на Европол и Евроджъст. Процесуално-следствените действия са извършени в рамките на създаден Съвместен екип за разследване между Прокуратурата на Република България и Инструкционен съд 2 в Дения, Кралство Испания.

В хода на операцията са задържани 15 души - деветима в Испания и шестима в България. Всеки един от участниците в групата, действала на българска територията, имал конкретна роля в нея. Първоначално, на 21 август, на Аерогара София, при опит да изнесе от страната фалшиви банкноти на стойност 20 000 евро е задържан К.Н. /46 г./ - осъждан за обсебване и притежание на незаконно оръжие. Впоследствие, в столицата и в Пазарджик, са задържани други членове на организираната престъпна група - А.Т. /43 г./, К.П. /49 г./, П.Т. /49 г./, П.Т. /46 г./ и И.Г. /58 г./. Друг от участниците е обявен за общодържавно издирване.

Извършени са процесуално-следствени действия на четири адреса и автомобил. В имот, обитаван от 49-годишния П.Т., са иззети около 100 000 лева в различна валута, късо и дълго огнестрелно оръжие, а от леката кола, в която бил задържан - марихуана и кокаин.

По случая се води следствено дело под наблюдението на Специализираната прокуратура. На А.Т. е повдигнато обвинение по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2 от НК, наложена му е мярка за неотклонение „парична гаранция" в размер на 10 000 лева. С постановление на прокурор на К.Н. е наложена 72-часова мярка за неотклонение. Днес, 24 август, Специализираният наказателен съд му наложи постоянна мярка „задържане под стража", повдигнато му е обвинение по чл. 321, ал. 3, т. 2, вр. ал. 2, чл. 244, ал. 2, вр. чл. 243, ал. 1 от НК.
Действията по разследването продължават.