„Денят започва с култура“ се завръща на екран
Секция: ЛЮБОПИТНО
26 Август 2017 11:32
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
„Денят започва с култура“ се завръща на екран

/КРОСС/ Културният слот на БНТ1 стартира новия сезон със специално студио от Созопол

От понеделник (28 август) предаването на БНТ1 „Денят започва с култура" се завръща в ефир със специално студио от Созопол. Културния слот ще представи най-интересните събития от програмата на празниците на изкуствата „Аполония". За зрителите на обществената телевизия предстоят срещи с именития цигулар проф. Минчо Минчев, който ще изнесе концерт, заедно със своя син - Николай Минчев, с известната арфистка порф. Сузана Клинчарова и с диригента на хор „Мистерията на българските гласове" проф. Дора Христова, с чийто концерт тази година ще бъде открит фестивала на изкуствата в Созопол. Изпълнителите от вокална формация „Светоглас", сред които са и водещите на БНТ Даниел Спасов и Милен Иванов, ще представят пред публиката на „Аполония" своеобразна панорама на различни стилове от традиционното българско фолклорно изкуство и източноправославната църковна музика.

През идващата седмица „Денят започва с култура" ще представи новата книга на Захари Карабашлиев „Хавра", чиято премиера предстои в дните на „Аполония 2017" и ще срещне зрителите с авторския дебютен роман на Петър Крумов - „Катафалка, два носорога". Писателят Георги Тенев, когото читателите в Созопол очакват на 29 август, ще представи в студиото на БНТ1 новата си книга „Жената на писателя".

Водещите на културния слот Александра Гюзелева и Николай Колев ще повдигнат завесата на премиерния спектакъл на Владимир Пенев „CLASS". Постановката е продуцирана от Фондация „Аполония" и Театър 199, а първата среща на творческия екип и актьорите Юлиан Вергов и Мила Люцканова с публиката е част от фестивалната програма.

Един от акцентите в преките предавания на обществената телевизия от Созопол ще бъде и 120-та годишнина на Националната художествена академия „Николай Павлович". Под знака на юбилея ще преминат и творческите представяния на художници и фотографи по време на Празниците на изкуствата.

Известната документалистка Адела Пеева, която представя предпремиерно филма си за националистичните движения - „Да живее България", също ще гостува в изнесеното студио на „Денят започва с култура" следващата седмица. В дните на „Аполония" БНТ1 ще представи и лентата на Светослав Овчаров „Врагове", в която главните роли са поверени на Асен Блатечки, Иван Бърнев, Валентин Ганев, Христо Ушев, Стефан Мавродиев и др.

Созопол ще бъде домакин и на традиционната, в рамките на „Аполония", прожекция от кампанията „Пътуващо лятно кино с БНТ1", а събитията от 25-то издание на кинофестивала „Любовта е лудост", който се провежда от 25 август до 3 септември във Варна, ще следи журналистката Албена Александрова.

От 4 септември „Денят започва с култура" се завръща в студиото в София. През новия телевизионен сезон екранен партньор на водещата Анна Ангелова ще бъде сценаристът и публицист Димитър Стоянович.

Гледайте „Денят започва с култура" от 28 август в 9:15 часа по БНТ1!