Созопол посреща "Пътуващо лятно кино с БНТ1"
Секция: ЛЮБОПИТНО
27 Август 2017 09:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Созопол посреща "Пътуващо лятно кино с БНТ1"

/КРОСС/ На 30 август (сряда) древният черноморски град Созопол посреща „Пътуващо лятно кино с БНТ1". Най-големият киносалон на открито традиционно гостува на Празниците на изкуствата „Аполония", като тази година ще представи документалния филм „88 MHz" на режисьора и сценарист Яна Титова. Прожекцията от шестата обиколка на националната кампания ще събере любителите на лятното кино в двора на Художествената галерия от 21:00 часа.

Режисьорският дебют на Яна Титова в документалното кино - филмът „88 MHz" - е посветен на незрящия радиожурналист Йордан Георгиев, който от 9 години е автор и водещ на рубриката за култура „Без маски" по радио „Алма Матер - Класик FM". Йордан е завършил право, журналистика и магистърската програма „Литература, кино и визуална култура" в Софийския университет „Св. Климент Охридски". Пише стихове, автор е на две книги - „Без маски" и „Младите театрали говорят в „Без маски", в които събира емблематични интервюта с някои от най-популярните родни драматурзи, режисьори и артисти. 88 MHz е честотата, на която всеки понеделник от 17:00 часа интервюира изтъкнати български творци, възприемайки тяхното изкуство по различен начин - със сърцето си. Едноименния късометражен документален филм не само разказва вдъхновяващата лична история на Йордан, но и поставя екзистенциални въпроси за способността да „виждаш", независимо от обстоятелствата и да следваш мечтите си, въпреки трудностите.

Премиерно „88 MHz" бе представен в родните кина в края на април тази година, като „Пътуващо лятно кино с БНТ1" предоставя още една възможност да бъде гледан. Продуценти на филма са NoBlink Studio, част от NoBlink team - партньор на шестия сезон на инициативата. Тяхно дело са и късометражните филми „Пеперуди" (2016), „Зелената врата" (2015), „Солено и сладко" (2011), „Разговор с Ал" (2015), „За какво служи хлябът" (2015), „Дърво без корен" (2013) и „Little Talks" (2014), които тази година заеха специално място в афиша на кампанията, редом с най-новите заглавия от българското игрално кино - „Летовници", „Прокурорът, защитникът, бащата и неговият син", „Каръци", „Бартер", „Джулай" и други.