Каролев: Френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем
Секция: Интервюта
27 Август 2017 16:25
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Каролев: Френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем

/КРОСС/ Родни икономисти продължават да се изказват остро срещу т.нар. социален дъмпинг и кампанията, която предприе френския президент Еманюел Макрон срещу него. Той дори дойде в Румъния и България, за да лобира срещу „дъмпинга", но и обещанията му за подкрепа за влизане в Шенген не бяха достатъчен довод да убеди в правотата си, поне българските експерти.

Остро срещу Макрон и инициативата му се изказа и доскорошния съветник в икономическото министерство в предишния мандат Владимир Каролев.

Ето какво написа икономистът в профила си във Фейсбук.

„Българската икономическа общност има отговорността да обясни сега, че френската изгъзица "социален дъмпинг" си е изцяло техен проблем.

Това, че френският тираджия си губи работата, защото иска 8 000 евро заплата, а френската социална държава е толкова раздута, че върху тия 8 000 евро заплата начислява 6 000 евро осигуровки и данъци, си е изцяло проблем на френската държава. Конкуренцията и пазарът оценяват, че цената на този труд е около 2 500 - 4 000 евро, т.е. колкото взимат българските шофьори, изхвърляйки от пазара и взимайки работата на френските, немските, белгийските, т.н.

Имайте предвид, че най-вероятно утре цената на този труд ще бъде около 0 евро - т.е. камионите ще бъдат на автопилот. Тогава, мосю Макрон какъв дъмпинг ще измисли - "роботизиран дъмпинг"? И къде ще ходи, в Калифорния и Токио да убеждава Тръмп и Абе да си унищожат IT индустриите, щото френските тираджийски синдикати са обсъдили Айфела? Тръмп и Абе дали ще го гушнат тогава или ще го напъдят с голямата тояга?

След "социалния дъмпинг" ще дойде "данъчния", "имотния", "осигурителния", "логистичния" и т.н. - докато нежелаещият да се реформира и да си оправи собствените бакии Запад не отнеме всички конкурентни предимства на по-бедните "партньори".

Ай, сиктир!"