БНТ1 отбелязва годишнината от смъртта на принцеса Даяна с документален филм на BBC
Секция: КУЛТУРА
28 Август 2017 10:41
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
БНТ1 отбелязва годишнината от смъртта на принцеса Даяна с документален филм на BBC

/КРОСС/ Двадесет години след като светът се прости с принцесата на Уелс - Даяна, БНТ1 ще припомни на зрителите как е приета новината за нейната смърт от кралското семейство и британското общество. На 1 септември (петък) от 20:55 часа обществената медия ще излъчи документалния филм на Би Би Си - „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света" (2017).

За британците смъртта на Даяна е равнозначна на гибелта на Джон Кенеди за американците. Чрез непопулярни кадри и разкази на близки приятели и сътрудници на „принцесата на народа", както и на обикновени граждани, режисьорът Бен Райдър пресъздава неописуемия шок, който преживява нацията.

Новината за смъртта на Даяна се възприема като истински катаклизъм и като необяснима трагедия. Филмът предизвика истински интерес, защото проследява реакциите на кралското семейство в една сложна ситуация за тях. Обществените нагласи, обвиненията, любовта към кралската особа, която след смъртта си се превръща в легенда, а приживе отправя предизвикателство към традициите на монархическата институция - това са част от темите, които изследва документалният филм.

Гледайте документалния филм „Даяна: Седем дни, които разтърсиха света"
на 1 септември (петък) от 20:55 часа по БНТ1!