Дронове ще доставят храна за жителите на Рейкявик (видео)
Секция: Технологии
28 Август 2017 11:48
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дронове ще доставят храна за жителите на Рейкявик (видео)

/КРОСС/ Сферата на обслужването изглежда има най-голям потенциал за използване на безпилотни летящи апарати, или т.нар. дронове. В частност, подобни устройства са способни да изпълняват перфектно ролята на куриери, които доставят различни стоки, вкл. храна.

Израелската логистична компания Flytrex си партнира с една от големите куриерски фирми в Исландия в проект за доставка на храна с помощта на дронове за жителите на Рейкявик, столицата на островната държава.

Градът е разположен на полуостров, като двете му части са разделени от залив. Поради тази особеност на релефа, доставката на поръчани от клиентите храни отнема в момента около половин час.

В същото време дроновете могат да изпълнят подобни поръчки само за четири минути. Освен това използването на безпилотни апарати съкращава разходите за доставка с цели 60%, става ясно от публикуван видеоклип за проекта на Flytrex.

Един хексакоптер DJI Matrice 600 може да пренася до 6 килограма храна на разстояние до 10 километра. Първоначално, дроновете ще изпълняват по 20 поръчки дневно, а към края на годината услугата ще стане достъпна на цялата територия на Рейкявик.

Проекти за доставка на различни стоки с помощта на дронове реализират много компании по света. Най-мащабният от тях се развива от лидера в онлайн търговията Amazon.com. В редица европейски страни дронове разнасят поща, а в Руанда машините доставят донорска кръв в отдалечени райони.

Наскоро стартира още един интересен проект с дронове. Безпилотните летящи апарати се оказаха ценни съюзници на селяните в Мианмар в тежкото и съдбоносно начинание за възстановяване на местната гора чрез залесяване „от небето". Система с дронове на компанията BioCarbon Engineering засажда по 100 000 дървета на ден, а целта е залесяване на района с 1 млрд. дървета.

video:https://www.youtube.com/watch?v=ixP6zOLu3Gs