Отново посягат на конната база в Борисовата градина
Секция: БЪЛГАРИЯ
28 Август 2017 20:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Отново посягат на конната база в Борисовата градина

/КРОСС/ Проект за преместване на конната база от Борисовата градина в София предизвика гражданско недоволство. Близо 1000 души са подкрепили и подписка за запазване на сегашното ѝ място. Петицията е инициирана от 5 неправителствени организации.

Според приетия през 2015 г. подробен устройствен план на Борисовата градина най-големият и стар парк в София трябва да се съхрани в традиционния си облик. Инициаторите на подписката подкрепят тези намерения, но смятат, че изместването на конната база, което е предвидено в новия проект, е в разрез с идеята за запазване на автентичния вид на парка.

Причината - още от края на XIX в. централната част на тогавашната градина „Княз Борис Търновски" е приютявала конюшни. Според проекта новият дом на конната база ще бъде в Ловния парк, близо до гара „Пионер". Инициаторите на подписката виждат в това излишно строителство.

„Проблемът е, че едно работещо съоръжение, което е доста ново като строителство, ще бъде изоставено или разрушено и тепърва ще се изгражда или ремонтира нов сграден фонд, нови конюшни и ще се мисли за неща като манеж и падок, което там ще е проблем", обяви един от застъпниците конната база да остане на настоящото си място Таня Кирова пред БНТ.
Близостта на конната база до централната част на града е другият аргумент, с който инициаторите на подписката настояват за промяна в проекта. Всекидневно, освен тренировки и обучения, в нея се правят и хипотерапии (терапия чрез коне), полезни за редица заболявания, особено при децата, включително и хора с двигателни проблеми, за които ще бъде много по-трудно придвижването с инвалидните им колички.

„Преместена в отдалечен район, конната база ще функционира доста затруднено с посетители".

Каква ще бъде съдбата на конната база, ще стане ясно през септември, когато трябва да се проведе обществено обсъждане.

Всъщност идеята за преместването на конната база и усвояването на терена под нея не датира от днес или вчера. Преди време, включително футболистът Димитър Бербатов искаше да я вземе за своята фондация и да направи там академия за млади таланти.