Мтел подобрява 3G мрежата си у нас съвместно с Nokia
Секция: Технологии
30 Август 2017 11:14
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мтел подобрява 3G мрежата си у нас съвместно с Nokia

/КРОСС/ Двете компании извършиха успешен тест на първия в света „облачен" 3G радио мрежови контролер.

Мтел и Nokia извършиха успешен тест на първия в света „облачен" 3G радио мрежови контролер - AirScale RNC - разработен от финландската компания. Тестът, осъществен в реална среда, е част от партньорството между Мтел и Nokia, което има за цел да помогне на телекома да внедри мрежова виртуализация, подобрявайки своята 3G мрежа.

„AirScale RNC на Nokia е следващата стъпка в нашето развитие, с която искаме да тестваме най-новите технологии и да подобрим услугите за нашите клиенти. Тя е част от стратегията за иновации на Мтел, която включва да проучваме и реализираме различни инициативи за виртуализация на мрежовите функции. Това ще ни помогне да въведем необходимата гъвкавост в управлението на 3G мрежата и ще допринесе за адаптацията ни към бъдещите изисквания за 5G свързаност", каза Тодор Ташев, старши директор „Мрежа и услуги" в Мтел.

„Nokia продължава да бъде лидер в развитието на технологиите за радиовръзка и с AirScale RNC - първия ни Cloud RAN продукт - имаме иновативно и гъвкаво решение, носещо измерими резултати и икономически ползи за нашите клиенти.", добави Петер Вуковиц, управляващ директор CBT за Централна и Източна Европа в Nokia.

„Преминаването на мрежата за радиовръзка в облака е част от стратегията на Telekom Austria Group за пълна виртуализация на нашата радиомрежа, която ще ни помогне да постигнем по-добра ефективност и гъвкавост, добави Саша Забрански, директор „Технологии и услуги на бъдещето" в Telekom Austria Group.

Nokia AirScale RNC е софтуерно базиран радио мрежови контролер, работещ с инфраструктурата на Nokia AirFrame Data Center. Той осигурява на мобилните оператори платформа за „облачен" достъп, която за 3G мрежи като тази на Мтел, осигурява по-добра автоматизация и гъвкавост, покривайки изискванията, свързани с капацитета, представянето и латентността на мрежата. Тази гъвкавост на софтуера му позволява да променя своите функции, успоредно с промените на потреблението в мрежата.