Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон
Секция: КУЛТУРА
30 Август 2017 13:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Археолози разкриват детайли около "Града на мъртвите" на Перперикон

/КРОСС/ Най-големите археологически открития, направени през този сезон в Перперикон, са разкриването на "Градът на мъртвите" и големият площад. Това коментира ръководителят на разкопките проф. Николай Овчаров. 

Миналата година бяха открити над двадесет гроба около базиликата в Перперикон, а през настоящата - разкритите гробове са над 130. Проф. Овчаров обясни, че гробовете в некропола са по християнски обичай - изток/запад като са оградени и покрити с каменни плочи. Почти всички са във вид на саркофази. 

Погребението в некропол е било изключително престижно, заяви проф. Овчаров и уточни, че местата в близост до храмовете са много ценни и са стрували скъпо. В тези гробове са били погребвани по-високопоставени хора. Доказателство за това са откритите лични накити - пръстени, гривни, обеци, обясни археологът. Проф. Овчаров съобщи, че всички тези накити са от 12-14 век. Сред тях най-интересен е пръстенът, на който е изобразена сцена, свързана с Благовещение. Всички фигурки са от бронз.

Археологът каза, че гробовете в "Градът на мъртвите" са семейни, като има и два гроба с надгробия, които са с изображения. Намирането на надгробия от този период е рядко, тъй като от тази епоха гробовете са били слабо маркирани на повърхността или изобщо е липсвала маркировка.

Той съобщи, че през тази година археолозите са открили също на Перперикон ценни монети, керамика и много рядка фигурка на птица, която е била част от брошка. За големия площад в Перперикон ще се знае повече след приключването на настоящия археологически сезон след десетина дни.

Това е 18-ото поредно лято от мащабното разкриване на Перперикон, каза проф. Николай Овчаров.