Гърция поощри "милия си съсед" Македония за НАТО и ЕС
Секция: ПОЛИТИКА
31 Август 2017 17:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гърция поощри "милия си съсед" Македония за НАТО и ЕС

/КРОСС/ Новото управление в Македония продължава с опитите да подобри отношенията със съседите си. След България, наред е Гърция, като в Скопие се проведе среща между външните министри на двете страни Никола Димитров и Никос Кодзиас.

Естествено сред водещите теми бяха европейското бъдеще на Македония и в тази връзка е било обсъдено и наименованието на страната, което не се признава от Гърция.

„Разговаряхме как протича процесът, за методите и начините за разрешаването, но също за това какви са интересите и опасенията на двете страни по този въпрос, за да има по-голямо разбиране за това как двете страни възприемат проблема", обясни Димитров по отношение на въпроса с името.

„След като станах министър - и мога да кажа същото за Никола, сложихме ръка на сърцето и казахме, че искаме да разрешим проблемите между нашите страни и народи. Искаме да разрешим всички проблеми и искаме да подкрепим вашата страна да продължи напред", увери Кодзиас.

Гръцкият министър многократно подчерта необходимостта от зачитане на суверенитета и преодоляване на иредентизма, който според него превръща общите интереси на региона в кавги.

Кодзиас увери, че страната му иска „нашият мил съсед на север" да стане член на Европейския съюз и НАТО.
В Скопие Кодзиас не пропусна да припомни, че Гърция продължава да подкрепя териториалната цялост и суверенитета на Македония, тъй като това е важно за собствената й стабилност.

Първият дипломат на Атина бе категоричен, че двете страни искат мир и времената, в които се е вярвало, че „вашата страна иска да достигне Лариса", а „Гърция иска да ви унищожи", са вече в миналото.

„Ние сме две страни, които искат мир и въпреки че понякога имаме проблеми, трябва да кажа, че има по-лоши съседи и от нас, и вас. Историята трябва да бъде училище и ръководство за по-добро бъдеще", подчерта гръцкият министър.

Споменавайки няколко пъти „вашата красива страна", „нашия мил съсед на север", Кодзиас потвори още вендъж, че Гърция е готова със своя опит да помогне на Македония за членството й в ЕС и НАТО.

Освен усилията за изграждане на доверие, в Скопие министрите на външните работи на Македония и Гърция са обсъдили и въпроси, свързани със засилването на сътрудничеството в областта на сигурността, образованието и икономиката.

„Очакваме и се надяваме на помощ и подкрепа в нашата европейска интеграция, и искаме да гледаме един на друг като на приятели и бъдещи съюзници", увери Димитров.

„Гърция подкрепя и продължава да подкрепя с всички си сили стабилността, суверенитета на тази приятелска страна. Вашата стабилност укрепва нашата стабилност и нашето развитие", обяви Кодзиас..