Президентът: Лекуваме армията със самовнушение
Секция: БЪЛГАРИЯ
01 Септември 2017 10:54
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Президентът: Лекуваме армията със самовнушение

/КРОСС/ Този доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение. Това каза пред журналисти във Военната академия „Георги С. Раковски" президентът и върховен главнокомандващ Румен Радев.

„Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този в момента предлага да лекуваме армията със самовнушение", заяви още държавният глава.

Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние. Трябва да го кажем ясно и откровено. Оттам нататък започва наистина истинската трансформация на въоръжените сили", заяви президентът.

Припомняме, че докладът за състоянието на отбраната и въоръжените сили на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов бе приет от правителството на 30 август. В него се подчертава, че "Българските въоръжени сили са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС. Това обаче продължава да се осъществява с редица затруднения, свързани със системния финансов недостиг, нарастващия некомплект от личен състав и лошото състояние на остарялото въоръжение и бойна техника. По тази причина някои задачи се изпълняват с ограничения", пише в документа.

В края на май правителството реши да оттегли внесения за разглеждане в Народното събрание Доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили на Република България през 2016 г, изработен от служебното правителство. Предложението за изтеглянето на документа беше на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

В доклада, изготвен от служебния министър на отбраната и одобрен от служебното правителство на проф. Герджиков, пишеше, че „Българските въоръжени сили вече само частично са в състояние да изпълняват задачите си по мисиите, произтичащи от конституционните задължения по гарантиране на суверенитета, независимостта и териториалната цялост на страната в рамките на колективната отбрана на НАТО и Общата политика за сигурност и отбрана на ЕС".