Русия връчи протестна нота на САЩ
Секция: Русия
02 Септември 2017 16:24
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия връчи протестна нота на САЩ

/КРОСС/ Руското Министерство на външните работи връчи протестна нота на съветника в американското посолство в Москва Антъни Годфри, предава Интерфакс, цитирана от „Фокус".

„На него бе връчена протестна нота във връзка с намерението на американските власти да обискират търговското представителство на Руската федерация във Вашингтон, в който от днешна дата сме лишени от достъп, въпреки че сградата се намира в руска държавна собственост и има дипломатически имунитет", се казва в съобщението на МВнР на Русия.

В нотата се подчертава, че „считаме планираното претърсване на руски дипломатически помещения без присъствието на руски представители за нелегитимно, както и изказаната заплаха за влизане с взлом като безпрецедентна и агресивна акция, която може да се използва от спецслужбите на САЩ за организирането на антируски провокации".

Както вече е известно днес изтече крайния срок, даден преди три дни, руските дипломати да освободят най-старото си консулство в САЩ - това в Сан Франциско, както и сградите на Руското търговско представителство във Вашингтон и Ню Йорк.

В Сан Франциско, докато бе организирано изнасянето на инвентара, първо опит да влязат направиха пожарникари заради дим от... комина на консулството. Те не бяха допуснати, но говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова сигнализира, че американските власти имат намерение да обискират жилищата на руските дипломати, а сега стана ясно, че претърсване е извършено и в търговското представителство в американската столица.