Мечките в Аляска стават вегетарианци заради глобалното затопляне
Секция: ЛЮБОПИТНО
03 Септември 2017 08:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Мечките в Аляска стават вегетарианци заради глобалното затопляне

/КРОСС/ Кафявите мечки на остров Кодиак в Аляска предпочитат да ядат плодове вместо сьомга, след като заради високите температури тази година любимият им бъз узря по-рано, съобщава "Индипендънт", цитиран от БТВ.

Мечките изяждат до 75% от сьомгата, която плува в реките, за да хвърли хайвера си до края на август. След като този богат източник на енергия привърши, животните започват да ядат бъз. Той обикновено узрява в края на август и началото на септември. Заради глобалното затопляне обаче сезонът на бъза в Аляска започна още в средата на юли.

След като имат избор, животните се насочват към плодовете. Вегетарианското им предпочитание има и друг ефект - намалява смъртността сред сьомгата.

Учените от университетите на Орегон и Монтана и други американски институции отбелязват, че измененията в климата променят жизнения цикъл на организми по цялата планета. Предишно изследване например установи, че мигриращи животни като елените пристигат в традиционните райони за паша дълго след като растенията са се разлистили и вече са с по-ниска хранителна стойност.