Силен трус в Северна Корея след ядрен опит
Секция: СВЯТ
03 Септември 2017 08:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Силен трус в Северна Корея след ядрен опит

/КРОСС/ Северна Корея е извършила ядрен опит. В това са категорични южнокорейските и японските власти. 

Съмнението беше породено, след като беше усетен силен трус от територията на КНДР тази сутрин. Според някои от сеизмологичните станции той е бил от 6,3 по скалата на Рихтер. Всички сеизмични служби - японска, южнокорейска и американска, обаче отбелязват, че дълбочината на труса е 0 километра, т. е. то се намира на самата земна повърхност. Поради това експертите смятат, че става дума за взрив, а не за естествено явление.
Освен това епицентърът се намира в провинция Килджу, където се намира ядреният полигон Пунгери.
От Южна Корея обявиха, че причина за земетресението е ядрен опит, шести поред.

Малко по-късно японското правителство излезе с категрочно изявление, че Северна Корея е извършила ядрено изпитание и ще изрази официален протест,

„Правителството потвърждава, че Северна Корея е извършила ядрено изпитание след като разследва информацията на сеизмолозите и други данни", заяви японският външен министър Таро Коно.

Той добави, че правителството е изпратило протестна нота на Северна Корея по посолството ѝ в Пекин. В нея изпитанието е определено като „извънредно непростимо".

Междувременно от „Франс прес" позовавайки се на се на официалната информационна агенция на Северна Корея съобщи, че лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е направил инспекция на разработвана водородна бомба, която може да бъде заредена в новите интерконтинентални балистични ракети на страната.

Съмненията, дали Пхенян е успял успешно да намали размера на оръжията си и дали наистина има истинска водородна бомба, остават, но от корейската информационна агенция са цитирали Ким, който е заявил, че „всички компоненти на водородната бомба са произведени, на 100 процента, от домашни производители".

В Южна Корея вече повишиха бойната си готовност, докато от Япония искат срочно свикване на Съвета за сигурност на ООН.

Часове по-късно по националната телевизия на КНДР бе съобщено, че е извършено успешно изпитание на водородна бомба.