Владимир Путин и Си Дзинпин се срещат в кулоарите на срещата на БРИКС
Секция: СВЯТ
03 Септември 2017 11:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Владимир Путин и Си Дзинпин се срещат в кулоарите на срещата на БРИКС

/КРОСС/ Президентът на Русия Владимир Путин и китайският му колега Си Дзинпин ще проведат разговори в кулоарите на срещата на върха на страните от БРИКС (Бразилия, Русия, Индия, Китай и Южна Африка), предаде РИА Новости, позовавайки се на думите на помощника на руския лидер - Юрий Ушаков.

„На 3 септември, в кулоарите на срещата на върха на БРИКС ще се състои среща между Владимир Путин и президента на Китайската народна република Си Дзинпин. Провеждането на подобни срещи, в навечерието на събиранията на БРИКС, е вече традиционно (подобни срещи между двамата се проведоха и в Гоа, 2016 година, в Уфа, 2015 година, и Форталеза, 2014 година)", разказа Ушаков.

Той заяви, още, че двамата ще проведат пълноформатни преговорим първоначално в тесен формат, а после и в разширен, с участието на делегации.

Това е третата среща на Си и Путин за тази година. За последен път те се видяха, по време на посещението на китайския лидер в Русия на 3-ти и 4 юли. В резултат от последните преговори, лидерите подписаха две съвместни заявления (за задълбочаването на двустранното взаимодействие и за текущата световна ситуация), приеха план за реализацията на Договора от 2001 година, за добросъседство, дружба и сътрудничество за периода 2017-2020 година. Освен това бяха сключени повече от 20 междуправителствени, междуведомствени и корпоративни споразумения.

Икономическо партньорство

От Кремъл отбелязаха, че Китай е най-големият икономически партньор на Русия. От 2010 година „Поднебесната империя" заема първото място, а делът на Пекин във външнотърговския товарооборот на Русия, за първото шестмесечие на тази година, е 14,3%. През 2016 година общия товарообмен се е увеличил с 4% (до 66,1 милиарда долара). За периода януари-юни 2017 година, взаимната търговия е нараснала с 35,4% (38,4 милиарда долара) - това са най-високите темпове на растеж, сред големите партньори на Русия.

Взаимодействие в сферата на транспорта

В Москва са подчертавали нееднократно, че сред приоритетите на двете държави е активизацията на взаимодействието във високотехнологичните отрасли. В гражданската авиация се работи по проект за производството на дълголетящи, широкофюзелажни самолети и тежък хеликоптер. Освен това, беше съобщено, че се работи над осигуряването на съвместимостта между руската и китайската навигационни системи, съответно ГЛОНАСС и Бейдоу.

Северокорейският въпрос

В навечерието на своето посещение в Китай, Путин написа статия, която беше публикувана от водещите медии на страните от БРИКС, в нея руският президент изрази увереност, че планът за решаването на проблемите на Корейския полуостров, разработен от Русия и Китай, ще способства създаването на механизъм за мир и сигурност.

„Заедно с китайските ни колеги, ние разработихме план за урегулиране на Корейския полуостров, който има за цел да спомага за поетапното намаляване на напрежението и за създаването на механизъм за стабилен мир и сигурност", написа Путин.