Южна Корея е готова да разположи американско ядрено оръжие на своя територия
Секция: СВЯТ
03 Септември 2017 12:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Южна Корея е готова да разположи американско ядрено оръжие на своя територия

/КРОСС/ Южна Корея реагира изключително остро на ядрения опит, който направи тази сутрин северния ѝ съсед. Армията на страната предупреди, че подготвя силни мерки в отговор на шестото ядрено изпитание на КНДР.

„Президентът Мун Джей-ин заяви, че страната няма никога да позволи на Северна Корея да продължи с развитието на ядрената и ракетната си технологии", заяви водещият съветник по национална сигурност към президентството Чун Ой-йонг по време на пресконференция, проведена след свикването на съвета за национална сигурност на Южна Корея.

Той уточни, че ще иска нови и по-мощни санкции на Съвета за сигурност на ООН, за да изолира напълно комунистическата си съседк.

В същото време южнокорейската агенция „Йонхап" обяви, че Южна Корея обмисля да разположи в границите си „най-мощните американски тактически оръжия", като под това се има предвид ядрено оръжие, уточнява „Би Би Си".

„Южна Корея и САЩ имат достатъчни възможности да отговорят на провокацията на Севера и двете страни се координират помежду си повече от всякога", пише в официално заявление на щаба на южнокорейските въоръжени сили, цитирано от „Фокус".

„Комбинираните сили на съюзниците ще покажат своя мощен отговор чрез действия", заяви генерал-майор Чо Хан-кю, началник на оперативния отдел на щаба.

Тази сутрин КНДР извърши опит на водородна бомба, който предизвика и мощно земетресение. Реакции веднага последваха от страна на Южна Корея и Япония. Сега в осъждането на действията на Ким Чен-ун обаче се включи и най-големият съюзник Китай, като външното министерство на страната призова КНДР да прекрати „погрешните си действия".