Двама души се озоваха в болница, а няколко общини са без ток след бурята в Северозапада
Секция: БЪЛГАРИЯ
03 Септември 2017 14:04
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Двама души се озоваха в болница, а няколко общини са без ток след бурята в Северозапада

/КРОСС/ Шест общини от Врачанска област останаха без ток заради силната буря. Става дума за Враца, Мездра, Бяла Слатина, Роман, Борован и Криводол. Само за няколко минути скоростта на вятъра рязко се покачи до ураганни стойности. Във Враца има десетки паднали дървета и клони, изкъртени са пътни знаци.
Дори близо 40-годишна върба в центъра на града падна върху популярното кафене „Тракийска принцеса". В целия район на пешеходната улица, известна като Пробива, има множество паднали клони и скъсани транспаранти, затрупани коли.

Освен материалните щети, двама души бяха ранени. Жена е била затисната в метална будка за сладолед, обърната от силния вятър. Очевидци подават сигнал на спешния телефон и веднага пристига линейка. С помощта на минувачи пострадалата жена е извадена и закарана в болница. Тя е със счупен таз, без опасност за живота, съобщава БТВ. Мъж, който е бил във Врачанския Балкан е припаднал, след като близо до него е паднала мълния. Той също е приет в болница.

Без електрозахраване има и села общините Монтана, Брусарци и Вълчедръм. Екипи на ЧЕЗ работят по отстраняването на авариите.

Бурите обаче не бяха само в Северозападна България. Силен дъжд с бурен вятър от 76 км/ч събори клони по улиците, а също и саксии от по-висите етажи на кооперациите в Кюстендил. Бурята продължи около 15 минути.

"На моменти западният вятър стигна скорост от 21 м/с (75,8 км/ч), казаха от метеорологичната станция. Екипи на Служба "Пожарна безопасност и защита на населението" отстраниха паднал клон на централния булевард "Цар Освободител" при спортният комплекс "Осогово". Там полицаи регулираха движението, докато трасето беше почистено. Имаше паднали клони и по булевард "Георги Раковски", покрай река Банщица. Бурята не е нанесла сериозни щети, каза за БНР началникът на Регионалната служба "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Светлин Георгиев.

25 сигнала пък са постъпили в Столичната община за проблеми, причинени от краткотрайната буря, която се разрази над София. Това съобщи за "Хоризонт" Красимир Димитров от Дирекция "Аварийна помощ и превенция". Сигналите са предимно за повалени дървета и клони. Отстранено е и паднало дърво, което временно затрудни движението на трамвай №10, каза още Димитров:

„В момента се прави организация с фирмите, които отговарят за почистването, за дъждоприемните шахти, тъй като много листна маса е паднала върху шахтите. Имаме два екипа, които са на Южната дъга. В момента се обработват два сигнала в Драгалевци. Имаме паднало строително платно от ограда на строителен обект. Нямаме данни за нанесени материални щети. За момента обстановката е спокойна", коментира Димитров.

Жълт код за обилни валежи, придружени от гръмотевици, е обявен за 5 области в Северозападна и централна Северна България.