Дончев: Съд за неоснователни обжалвания на обществени поръчки
Секция: ПОЛИТИКА
04 Септември 2017 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Дончев: Съд за неоснователни обжалвания на обществени поръчки

/КРОСС/ Съд за неправомерно обжалване на обществени поръчки. За това се закани вицепремиерът Томислав Дончев, след като в последните години редица големи проекти бяха забавени значително именно заради обжалвания, след като обществената поръчка вече е спечелена от дадена фирма.

„Текстовете в Закона за обществените поръчки следват директивата и там малко неща могат да се променят. Предприемани са действия да се ограничат опитите за злоупотреба с обжалване - включително повишаване на такси, депозити и т. н. Имали сме неприятности с Европейската комисия, която третира по-трудния достъп до обжалване като ограничаване на достъпа до правосъдие. И е права. Не можем да твърдим, че всяка комисия е перфектна и си е свършила работата както трябва, затова трябва да има контрол. Проблемът не е в обжалването, а в злоупотребата с него, с изнудване на бизнес опонентите, ако щете - изнудване на възложителя.

Събирам следващата седмица цялата експертна мисъл на държавата по тази тема. В директивата пише, че трябва да има две обжалвания, едно от които е съдебното. Една фирма, която не е класирана, обжалва първо в КЗК, след това във ВАС и се губи половин година. Накрая ВАС решава, че жалбата е неоснователна. Аз искам възложителят да има право на обратен иск за пропуснати ползи към този, който спира поръчката, ако жалбата е неоснователна. Това ми е идеята и ще я предложа на всички експерти дали е възможна, дали не противоречи на европейското законодателство. За мен това е добра идея. Тя би преследвала случаите на злоупотреба при обжалването", обяви Дончев в интервю за „24 часа".

Той коментира и каква е европейската практика в подобни ситуации.

„Отдавна се занимавам с тези теми и освен да чета, да гледам практика, си говоря и с колегите от другите държави. При нас процентът на обжалване на поръчките е под 10%, малък е.

Но при най-апетитните - тези с европейско финансиране, обжалването е 70%. Говорил съм с колегите от други държави в ЕС, особено за строителния сектор. В повечето от тях вътрешнобраншовата регулация е толкова силна, че ако някоя строителна фирма изнудва колегите си, като подава неоснователни жалби, нея ще я изключат от строителната камара - и да цитирам един мой колега - тя след това не може да построи дворна тоалетна или ограда.

Има държави в ЕС, където жаленето е в пъти по-високо. Но злоупотребата е българска практика, така че трябва да намерим отговор на този феномен. Такова е и по-силна браншова регулация - там си знаят кои са професионалните изнудвачи", допълни вицепремиерът.