Франция поиска 600 милиона евро от "Майкрософт"
Секция: Технологии
04 Септември 2017 11:26
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Франция поиска 600 милиона евро от "Майкрософт"

/КРОСС/ Данъчните власти във Франция настояват Microsoft да плати не по-малко от 600 млн. евро, тъй като компанията е използва дъщерното си дружество в Ирландия за фактуриране на плащания от нейни клиенти в страната, предава Technews.

France24 твърди, че Франция не е получила приходи от транзакциите, извършени от Microsoft на местно ниво, защото всички продажби са преведени през Ирландия.

Макар че е една от най-големите технологични компании в страната, софтуерният гигант е платил само корпоративен данък в размер на 32,2 милиона евро през 2016 г., отбелязват французите.

Microsoft, от своя страна, не е съгласна с твърденията на данъчните власти и заяви, че компанията „действа в съответствие със законите и подзаконовите актове във всички страни, в които работи, като си сътрудничи тясно с данъчните органи, за да осигури пълно съответствие с местните закони". Т.е. Microsoft твърди, че спазва местните закони и не използва схеми за избягване на данъчно облагане.

Подобни проблеми с данъчните власти имат и други високотехнологични компании от САЩ, които оперират в Европа. Франция и Германия дори разработват специално законодателство, за да могат да изкарат повече от данъци на техонологичните гиганти.