Пожарът в Ямболско е овладян
Секция: БЪЛГАРИЯ
04 Септември 2017 14:10
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Пожарът в Ямболско е овладян

/КРОСС/ Горският пожар в област Ямбол е овладян. Това заяви областният управител на Ямбол Димитър Иванов пред БНР.

По думите му огънят е локализиран, но все още има неизгасени огнища. Иванов добави, че ситуацията в района вече е спокойна и няма поводи за паника.

Междувременно пожарникари и горски служители продължават да се борят с огнената стихия във вътрешността на гората. Стана ясно и че вече няма опасност бедствието да се разпространи към селата в района.

В потушаването на пожара се е включила и тежка техника. Участват и доброволци от съседни села.
Към момента е установено, че вчера към 14.30 часа на телефон 112 е подаден сигнал за възникнал пожар в сухи треви и храсти в землището на село Межда. Към мястото веднага били насочени екипи на пожарната, които предприели незабавни действия за овладяване на огъня. Тогава огънят се е бил разпрострял на площ от над 200 дка.

Час по-късно било получено съобщение и за възникнал пожар в землището на село Савино, където също са насочени огнеборци. В действията по гасенето на стихията се включили и служители на горското стопанство и местни хора. Силният вятър обаче затруднявал действията им, а огънят се разпространил на площ около 2 000 дка и обхванал землищата на селата Межда, Савино и Златари.

Спасителните действия в района на бедствието са продължили цяла нощ. Към момента те продължават в координация с местната власт. Пожарът е на два фронта - единият се разпространява в посока югоизток към село Меден Кладенец, а вторият е тръгнал на северозапад в посока село Златари.

Засега няма данни за опасност за населени места.

Огънят е обхванал площ от около 7 000 дка, 500 от които са смесена гора. В помощ на пожарникарите е бил насочен и верижен булдозер от РДПБЗН- Бургас, информира пресцентъра на МВР.

Според областния управител на Ямбол пожарът е унищожил около 6 000 дка смесена гора, включително и лозови и овощни насаждения на местните.

По думите на началника на Опертивния център към Главната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" комисар Тошко Бързилов на мястото на пожара са изпратени 5 екипа с огнеборци. Очаква се в действията по гасенето на пожара да се включи и втори булдозер.

Стана ясно и че при пожар край село Миладиново, област Сливен, са изгорели близо 6 000 дка сухи треви и храсти. Пожарът обаче не преминал към близката гора. В района са разположени три екипа на пожарната, които да следят за повторно възникване на огнища в района.

По първоначална информация и разкази на местните и двата пожара са възникнали вследствие на човешка небрежност.