България привлича руски туристи с религиозни обиколки
Секция: Туризъм
06 Септември 2017 08:58
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
България привлича руски туристи с религиозни обиколки

/КРОСС/ Министерството на туризма на България ще създаде нови религиозни маршрути, чрез които се надява да привлече повече руски туристи за поклонение в светите места на страната, съобщава Balkan Insight.

България работи съвместно с Руската федерална агенция по туризъм и Руската православна църква за разработване на специална туристическа програма за руснаците, озаглавена „По българските маршрути на паметта".

От София съобщиха, че интересът към религиозен туризъм в страната се е увеличил, като през 2017 г. религиозни обекти в страната са посетени от няколко групи поклонници от Москва и Екатеринбург.

„Руските туристи демонстрират значителен интерес към културните и исторически обиколки на страната, включително многобройните църкви, манастири и религиозни празници", се казва в изявление на Министерството на туризма в София.

Религиозните маршрути, съставен в партньорство с руската църква, ще включва най-популярните манастири в България като тези в Рила, Бачково и Троян.

Според Министерството на туризма друго място, което привлича хиляди руски туристи, е къщата и църквата на легендарната българска ясновидка Баба Ванга живописното село Рупите в Югозападна България.

Сляпата мистичка, която почина през 1996 г., е била посещавана от много български и бивши съветски лидери, включително Леонид Брежнев.

„Ванга е изключително популярна и обичана в Русия, а за руснаците нейното име и всичко свързано с нея носи специален магнетизъм", твърдят в София.

България и Русия ще се стремят да засилят туристическите си отношения на двустранния туристически форум в българския морски курорт Свети Константин и Елена през октомври, който ще се проведе в рамките на Дните на руската духовна култура в страната.