Магазин без продавачи заработи в Китай
Секция: Технологии
06 Септември 2017 09:03
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Магазин без продавачи заработи в Китай

/КРОСС/ Suning Commerce Group, един от големите търговци на дребно в Китай, отвори първия в страната магазин без продавачи. Иновативният търговски обект се намира в гр. Нанкин, провинция Дзянсу в Източен Китай.

На клиентите на магазина не се налага да се редят на опашка на касата, за да завършат покупката. Плащането се извършва автоматично при излизане от магазина с помощта на системата FinanceSN, предаде агенция Ксинхуа. Инсталираната умна система идентифицира клиентите чрез разпознаване на лицата им.

По-рано в Нанкин заработи нов логистичен център на Suning, в който на площ от над 200 хиляди кв.м. се съхраняват, сортират и транспортират близо 20 млн. различни стоки. Високата степен на автоматизация и използването на съвременни технологии позволяват на центъра да оперира с огромните потоци от стоки почти автономно, без човешка намеса.

По данни на Международната федерация по робототехника (IFR), броят на роботите, внедрени в промишлеността на Китай през последната година, е нараснал с 27% до 90 хиляди броя, което е рекорд и се явява една трета от всички роботи по света. IFR очаква към 2019 г. роботите в промишлеността да се увеличават със 160 хиляди годишно, като 100 хиляди от тях ще бъдат произвеждани от китайски компании.

През миналата година китайската индустрия е произвела 72 400 индустриални робота, бележейки ръст от 34% спрямо предходната година. В рамките на текущата петилетка (2016-2020 г.) страната планира да увеличи производството на промишлени роботи до 100 хиляди на година.