Русия и Китай няма да подкрепят нови санкции срещу Пхенян
Секция: Русия
07 Септември 2017 09:59
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Русия и Китай няма да подкрепят нови санкции срещу Пхенян

/КРОСС/ Владимир Путин каза, че има само мирно решение на корейския ядрен проблем. Това напомняне е важно в ситуация, в която натискът на САЩ върху КНДР достига до логически задънена улица. Русия и Китай няма да подкрепят нови санкции срещу Пхенян, а атаката срещу КНДР не е включена в реалните планове на САЩ - остава само пътя на преговорите. И това ще даде на Русия важни козове.

След като беше тествана корейската водородна бомба, Съединените щати още веднъж ясно заявиха, че не изключват военно решение на корейската криза. И докато световните лидери разбират, че Вашингтон няма да започне ядрена война, ситуацията в Далечния изток е все по-нервна.

За Русия така нареченият корейски проблем също не е второстепенен.

Дори ако не говорим за катастрофален военен сценарий, това е криза, която се разгръща около наша съседна страна. Криза, свързана с конфронтацията между САЩ и Китай, криза, която засяга посоката на политиката в Япония и Южна Корея, криза, която повдига въпроса за режима на разпространение на ядрени оръжия.

Нов етап на корейската криза бе обсъден на срещите на Путин в китайския град Ксиамен на срещата на върха на БРИКС: на първо място, разбира се, с китайския лидер Си Цзинпин. Освен това Путин говори по телефона с президента на Южна Корея и с японския премиер - и двамата ще пристигнат във Владивосток в сряда. Но ако преди това беше договорено участието на новия южнокорейски президент Мун и министър-председателя Абе в Източния икономически форум, посещението на секретаря на Съвета по сигурност на Русия Николай Патрушев в Сеул в понеделник беше внезапно.

Фактът, че секретаря на Съвета за сигурност на РФ го изпращат в Токио е бил известен няколко дни преди това - и най-вероятно основната цел на посещението му е обсъждане на корейската криза. Но спирането в Южна Корея и срещата с новия президент очевидно е реакция на последните тестове на севернокорейската бомба. Русия прави усилия за намиране на изход от кризата със Северна Корея, като поема все повече и повече инициативи в тази област. Досега нашите усилия са свързани с областта на непубличната дипломация. Но вероятно в четвъртък на форума във Владивосток Путин ще оповести руските предложения.