Всички са длъжни да приемат бежанци и точка
Секция: Интервюта
07 Септември 2017 12:00
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Всички са длъжни да приемат бежанци и точка

/КРОСС/ Европейският съд в Люксембург отхвърли иска на Словакия и Унгария срещу задължителното разселване на бежанци и търсещи убежище лица в страните от Общността. Временният механизъм за преразпределяне на бежанците на територията на ЕС беше приет в разгара на бежанската криза през септември 2015 от Съвета на министрите в Брюксел - с цел да се облекчи положението в Гърция, Италия и дори в Унгария. Общо 120 000 души трябваше да бъдат прехвърлени в други страни-членки от Общността. Навремето Словакия, Унгария, Чехия и Румъния се обявиха срещу това решение.

Сега обаче съдиите в Люксембург отсъдиха, че решението на Брюксел за квотното разпределение е правомерно. А това, че изпълнението му върви много бавно - с някои малки изключения - изобщо не променя правния аспект на въпроса, казват съдиите. Те отхвърлиха категорично представените от Словакия и Унгария аргументи. Сега дори и Полша, която дотук не е приела нито един бежанец и която подкрепяше иска, също ще трябва да промени бежанската си политика.

ЕК също плаши със съд

След звучния шамар, който получиха министър-председателите на Словакия и Унгария - Роберт Фицо и Виктор Орбан, ЕК може да продължи с наказателните процедури срещу страните, които отказват да приемат бежанци. Да припомним, че вече бяха открити процедури срещу Унгария, Полша и Чехия за нарушаване на европейските договори. Скоро и други страни могат да ги последват.

В Брюксел еврокомисарят Димитрис Аврамопулос обяви, че е твърдо решен до няколко седмици да заведе в Европейския съд съответните искове срещу Унгария, Полша и Чехия. На страните-нарушителки биха могли да бъдат наложени сериозни парични санкции. Австрия също досега не е приела нито един бежанец по линията на квотния контингент, но и страни като Германия, Франция, Великобритания и Испания са длъжници в това отношение.

Унгария: "безотговорно решение"

Унгарският премиер Виктор Орбан досега отказваше приема на бежанци с аргумента, че миграцията е "Троянският кон на тероризма". Източноевропейските общества били традиционно против миграцията. В официално становище унгарският външен министър Петер Сиярто определи решението от Люксембург като "нечувано и безотговорно". В позицията се казва още, че Унгария "ще продължи да търси легални начини за това сама да решава кого да допуска на територията си и кого не". В Братислава пък словашкият министър-председател Роберт Фицо обяви, че уважава решението на Европейския съд, което обаче с нищо не променя отношението на неговото правителство срещу бежанците.

Същевременно германският външен министър Зигмар Габриел призова всички страни-членки на ЕС след решението на съда да започнат да изпълняват ангажиментите си според квотите за прием на бежанци от Гърция и Италия, за да облекчат тези две страни.

В Брюксел отговорната за преразпределението на бежанците евродепутатка Франциска Келер определи решението на съда като "кръйъгълен камък" в европейската политика за бежанците. По думите ѝ, сега вече няма никакви извинения и страните-членки трябва да се задействат. Зелената евродепутатка призова ЕК да продължи с наказателните процедури срещу Словакия, Унгария и други страни-членки.

"Солидарността не е еднопосочна улица"

Още през пролетта на 2017 Европейската комисия предложи твърди квоти за прием на бежанци с цел да бъдат облекчени страни като Италия и Гърция - най-често те са първите страни, през които мигрантите влизат на териотрията на ЕС. В същото време обаче Дъблинското споразумение си остава в сила, постанови Съдът на ЕС в друго свое решение от юли. Според Дъблинския регламент, отговорна за предоставянето на убежище на даден кандидат е първата страна, през която той е влязъл в ЕС. През следващата седмица вътрешните министри от ЕС ще обсъждат бежанските квоти и мигрантските маршрути.

На този етап ЕС се опитва да спре нелегалната миграция. Търсят се начини мигрантите изобщо да не стигат до територията на Общността - например като биват спирани още в Турция, Либия или други транзитни държави. Само малка част от търсещите убежище ще бъдат прехвърляни в ЕС от Турция или Северна Африка. Редица страни, сред които Гърция, Италия и Унгария, сега получават средства от ЕС за затягане на контрола по техните граници, които са едновременно и външна граница на ЕС. Брюксел обаче отхвърля искането на Унгария ЕС да осигури половината от средствата, вложени от Будапеща в изграждането на скъпоструващите гранични заграждения. Във вторник председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер припомни на унгарския премиер Орбан, че "солидарността не е еднопосочна улица".