Тръмп: Дано да не се налага да използваме армията си срещу Северна Корея
Секция: СВЯТ
08 Септември 2017 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Тръмп: Дано да не се налага да използваме армията си срещу Северна Корея

/КРОСС/ Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп заяви, че не са неизбежни военни действия срещу Северна Корея заради ядрените и ракетните й опити. Той предпочита да избегне военния вариант, но не го изключва.

"Бих предпочел да не вървя по военния път, но това, разбира се, е възможно да се случи. Армията ни никога не е била по-силна, инвестираме десетки милиони долари повече и всеки ден се доставя ново оборудване - най-доброто в целия свят. Дано да не се налага да го използваме срещу Северна Корея, защото ако това стане, ще е много тъжен ден за Северна Корея".

Преди това изявление на Тръмп, китайският президент Си Цзинпин и германският канцлер Ангела Меркел се съгласиха в телефонен разговор, че с Пхенян трябва да се водят преговори, за да се постигне мирно решение на кризата. Двамата лидери обаче са за още по-строги икономически санкции.

На срещата си в Талин вчера европейските външни министри се договориха Евросъюзът да увеличи своите санкции срещу Северна Корея. Веднъж стигне ли се до преговори с Пхенян, напрежението в региона постепенно ще спадне - смята руският президент Владимир Путин.