Принципът „замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави
Секция: БЪЛГАРИЯ
08 Септември 2017 08:23
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Принципът „замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави

/КРОСС/ Бюджетната комисия в парламента одобри на първо четене промени в определянето на такса „смет". Разчетите сочат, че в момента бизнесът покрива 70% от разходите на общините за смет, а домакинствата 30%. Смята се, че промените ще обърнат това съотношение. Бизнесът настоява мярката да бъде въведена по-бързо, докато общините настояват за отсрочка.

Принципът „замърсителят плаща" е въведен във всички културни държави - хората правят боклуците, не квадратните метри. Сега например може да си високотехнологично предприятие със скъпа техника, и без да правиш боклук и да плащаш много повече от някое производствени предприятие, коментира в сутрешния блок на БТВ „Тази сутрин" председателят на Асоциацията на индустриалния капитал Васил Велев.

На общинските администрации е необходимо време да реорганизират работата си - нови партиди, нов софтуер, нови машини, нужно е и време за информационна кампания. Няма защо при толкова важен законопроект да прибързваме с прилагането му, а именно общините ще го прилагат", коментира кметът на Раковски Павел Гуджеров. Проблем ще има при общините с курорти - кой ще живее, който плаща, трудно е да се оцени. Или пък е в едно село с 400 къщи, но живеят само 100 души, кой ще плаща за общите части, запита той.

Тази промяна започна 2013 г., и оттогава се отлага всяка година, т.е. това е нов опит да се шиканира, но когато някой друг плащ за твоите боклуци, няма никакъв стимул те да се намаляват, смята от своя страна Велев.

Трудно е да се предположи с колко ще се увеличи такса смет, затова имаме нужда от време - да проиграем вариантите, да се допитаме до населението, не искаме 5 години отсрочка, а искаме законопроектът да влезе в сила от 2020 г.- за да го направим както трябва, добави кметът на Раковски.

Със сигурност таксата ще се поскъпне. Искахме и справка, за да видим каква е събираемостта - защото като се вдигне таксата, ще падне събираемостта, посочи кметът на Самоков Владимир Георгиев.

„Отпадъците са спаднали от 4 млн. на 3 тона, докато разходите растат. Който казва, че това не може да стане, саботира промяната", смята Велев. Това не е вярно, оспориха твърдението му Гуджеров и Георгиев.

Според Васил Велев таксата няма да се вдигне, а сумарно трябва да намалее - защото ще има ред. Илюзорно е, че бизнесът плаща повече - хората, които работят в заводите, го плащат, посочи още той.

Не търсим само финансовата част, а да променим отношението към екологията, каза пък от своя страна кметът на Самоков.