САЩ доставят оръжия на Бахрейн за близо $4 млрд.
Секция: СВЯТ
09 Септември 2017 19:15
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
САЩ доставят оръжия на Бахрейн за близо $4 млрд.

/КРОСС/ Държавният департамент на САЩ одобри оръжейна сделка с Бахрейн за повече от 3,8 милиарда долара, информира Ройтерс.

САЩ ще доставят изтребители Ф-16, ракети, патрулни кораби и други, поясниха от Пентагона.

Одобрението съвпада с уведомлението на Държавния департамент до Конгреса, което спря подобна оръжейна сделка миналата година заради съображения, свързани с човешките права в монархията.

Пентагонът пояснява, че предложените продажби включват доставяне на 19 самолета F-16V на стойност 2,7 милиарда долара. Други потенциални продажби включват два малки патрулни кораба с картечници, 221 противотанкови ракети и 1,8 милиарда долара за модернизиране на самолети Ф-16 на Бахрейн.

През май президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви, че отношенията на Вашингтон с Бахрейн ще се подобрят, след като се срещна с краля на страната по време на визита в Саудитска Арабия.

Но през юни американският сенатор Боб Коркър, председателят на сенатската комисия по външни работи, подчерта, че ще блокира оръжейни сделки на САЩ с държави от Персийския залив, докато не разрешат спора с Катар.

Американски представител заяви вчера, че предложените сделки са одобрени от комисиите по външни работи в двете камари на Конгреса на САЩ.