Ураганът "Ирма" отслабна, но остава опасен
Секция: СВЯТ
11 Септември 2017 07:50
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Ураганът "Ирма" отслабна, но остава опасен

/КРОСС/ Ураганът Ирма, който вчера достигна бреговете на Южна Флорида, отслабна до втора категория по петстепенната скала на Сафир-Симпсън, предадоха световните агенции, цитирани от БТВ. Силата на ветровете вече е около 175 км/ч.

Бурята се насочва право към северната част на полуострова със скорост от 22 км/ч. Днес се очаква тя да премине към сушата, към северната част на Флорида и югозападна Джорджия.

Въпреки че е отслабнал, ураганът още е опасен, предупреждават властите. Той наводни централната част на Маями в неделя и дори разлюля небостъргачи, и остави над 2.6 млн. сгради без електричество. Метеоролози предупредиха, че „Ирма" все още е изключително опасен.

В същото време нов ураганен вятър е забелязан в южните части на Флорида, а приливни вълни с височина до 4,6 метра заплашват крайбрежието. От агенцията по ураганите напомнят, че поне 6.5 млн. души, което е около една трета от населението на щата, са евакуирани.

Междувременно президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви цялата територия на Флорида за зона на най-голямото природно бедствие. Това решение позволява незабавно изпращане на федерални средства в помощ на пострадалите от урагана и заплащане на извънредния труд на държавните служители.