Урагани като "Ирма" черпят сила от морската вода с температура 25-26 градуса
Секция: Наука
11 Септември 2017 10:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Урагани като "Ирма" черпят сила от морската вода с температура 25-26 градуса

/КРОСС/ Урагани като „Ирма" черпят сила от морската вода с температура 25-26 градуса. Това обясни в ефира на Нова телевизия „Здравей, България" климатологът Симеон Матев.

И уточни, че все пак не само температурата на водата е определяща. Глобалното затопляне води до доста по-интензивни и по-чести бури с такъв характер, заяви Симеон Матев.

Ураганът „Ирма" ще продължи да отслабва, ще се премества на север и северозапад, а до няколко дни ще достигне дори централните части на щатите, но доста по-слаб. Що се отнася до изтеглянето на океана, Симеон Матев обясни, че това е резултат на изключително ниското налягане в окото на бурята.

"То засмуква вода към себе си, а тази вода няма откъде да дойде другаде освен от околната шир. Когато окото се премести на друго място, тази вода се разтича и се връща на местата, от които е дошла. Това не е точно цунами, като онова след земетресение. Големият проблем при този тип бури е, че може да нанесе щети от силен вятър, интензивни дъждове и високи вълни", обясни климатологът.