ОББ представя архиви и ценни антиквариати по време на НОЩ/Пловдив 2017
Секция: ЛЮБОПИТНО
11 Септември 2017 10:19
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ОББ представя архиви и ценни антиквариати по време на НОЩ/Пловдив 2017

/КРОСС/ В оригиналната експозиция „Зад вратите на трезора на ОББ" банката представя за първи път всички ценни антикварни предмети от фонда си. В партньорство с Регионалния исторически музей в Пловдив и НОЩ/Пловдив 2017 тази година ОББ отваря трезора си за широката публика. Събитието е оригинален акцент в НОЩ/Пловдив 2017 и се осъществява по повод 25 години ОББ. Входът е свободен.

Богатата колекция от предмети и документи на ОББ ще бъде представена в ново, неотваряно досега крило на музея от 15 септември до 14 октомври. Изложбата ще бъде разгърната в три зали - Директорски кабинет, Банков салон и Трезор, които ще разкажат по увлекателен начин историята на банковото дело у нас.

„Ценностите, които показваме, са щрихи към четвъртвековната история на ОББ. Навярно повечето хора ще си помислят, че става въпрос за кюлчета злато, но въобще не е така - това са стари пишещи и сметачни машини, стенни часовници, печати, везна за злато, бюро и пр. - всичко това за нас е особено ценно, защото ни е било поверено и е опазено досега", коментира Анка Костова, мениджър „ПР и спонсорство" в ОББ.

Сред най-старите предмети, които ОББ ще покаже на публиката на „НОЩТА" и пловдивчани, са австрийска цигулка, сътворена от майстора лютиер Вилхелм Рупрехт през 1850 г., една от първите пишещи машини Mercedes (1910 г.), сметачна машина Astra от 20-те години на миналия век, радио и грамофон от средата на ХХ век, както и преносим компютър от 1990 г.

„Зад вратите на трезора на ОББ" е продължение на пътуващата изложба „НЕ/ПОЗНАТИ", която ОББ представи на миналогодишното издание на НОЩ/Пловдив. Двете експозиции са плод на близо петгодишните усилия на служители на банката, експерти и реставратори, които описват, заснемат и реставрират предметите от всички клонове на финансовата институция. Инициативите се осъществяват по повод 25 години ОББ - юбилей, посветен именно на традициите и иновациите.

Експонатите от изложбата „Зад вратите на трезора на ОББ", както и от „НЕ/ПОЗНАТИ", може да разгледате на официалния сайт на Колекцията на банката: www.ubbcollection.bg.

Програмата на фестивала можете да следите на www.night.bg, както и в официалното Facebook събитие.