Йотова: Наш дълг е да опазим децата и да ги научим да изградят един по-добър свят
Секция: ПОЛИТИКА
11 Септември 2017 15:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Йотова: Наш дълг е да опазим децата и да ги научим да изградят един по-добър свят

/КРОСС/ „Повече от всякога наш дълг е да опазим децата, да ги учим не само да оцеляват, но да изграждат един по-добър свят. Много са рисковете, пред които сме изправени днес в нашето тревожно ежедневие, и отговорността ни е още по-голяма." С тези думи вицепрезидентът Илияна Йотова се обърна към домакините, гостите и участниците на Международния фестивал на изкуствата за деца и младежи „Орфей в Италия" в Лидо ди Йезоло.

Десетото юбилейно издание на конкурса се провежда под патронажа на вицепрезидента и в програмата участват над четиристотин и петдесет деца и младежи от тринадесет държави, сред които България, Италия, Полша, Румъния, Малта, Естония, Германия, Швеция, Литва, Беларус, Украйна, Швейцария и Грузия.

По думите на вицепрезидента младите хора са не просто надарени с таланти и показват красотата, която носят в себе си, но имат важна мисия в днешния свят. „Във време на предизвикателства, когато е много трудно да си подаваме ръце, а вместо това лесно издигаме стени, вие, младите хора, трябва да създавате мостове помежду си, за да сте по-силни", каза Илияна Йотова.

„Когато сте заедно и силни, нито лошите думи, нито оръжието може да разруши мостовете между вас", допълни вицепрезидентът.

Илияна Йотова припомни легендата за Орфей, наричан най-великият певец, поет и музикант на древността, като пожела на участниците във фестивала с дарбите си да накарат сърцата на много хора да оживеят и затрептят с музиката и танците.

С думи на благодарност вицепрезидентът се обърна и към организаторите на фестивала - Арт център „Кърнолски" в сътрудничество с италианската асоциация I.T.A.C.A. С вашата работа показахте, че мечтите могат да се сбъдват и нашите деца имат право да летят, без полетът им да бъде прекършван, каза Илияна Йотова.

Международният конкурс в гр. Лидо ди Йезоло ще продължи до 13 септември. България е представена от седем участници в различните възрастови групи и конкурсни категории. Това са балетно студио "Арт" и Лилия Петрова към читалище "Развитие" във Враца, Katty dance studio от Самоков, Борислава Йорданова от Музикалното училище "Любомир Пипков" в София, Весела Данабашева от Бургас, Димитрия Николова от "Арт войс център" в Пловдив. Децата от танцовия състав при Детска градина "Синчец" в Смолян с ръководител Юлияна Гавазова са най-малките участници в историята на "Орфей в Италия".