ООН с нови санкции срещу Северна Корея
Секция: СВЯТ
12 Септември 2017 07:51
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ООН с нови санкции срещу Северна Корея

/КРОСС/ Съветът за сигурност на ООН единодушно одобри нови санкции срещу Северна Корея. Мерките идват в отговор на шестия и най-мощен ядрен опит на Пхенян, предава БНТ.

Приетата резолюция бе гласувана в смекчен вариант и не налага пълна забрана върху вноса на петрол или замразяване на авоарите на правителството и лидера Ким Чен-ун. Идеята за по-строги санкции беше лансирана от администрацията на американския президент Доналд Тръмп. Документът на ООН забранява на страните членки да купуват севернокорейски текстил и налага ембарго върху доставките за Северна Корея на втечнен газ и газов кондензат.

Също така се ограничава износа на суров петрол за Пхенян до равнището от последните 12 месеца. Ограничава се и износа на рафинирани петролни продукти до 2 милиона барела годишно. Въпреки санкциите американският посланик в ООН Ники Хейли, заяви че Съединените щати не желаят война.

Новите мерки забраняват на всички страни-членки да издават нови разрешителни за работа на севернокорейски работници. Заедно с износа на текстил това са двата основни източника за приходи в твърда валута за Пхенян. Резолюцията дава право на страните членки да извършват в открито море проверки на плавателни съдове, заподозрени в нарушаване на ембаргото срещу Северна Корея.

Това е деветата резолюция със санкции, която Съветът за сигурност приема единодушно от 2006 година заради ракетната и ядрената програма на Пхенян. Първоначалният текст, предложен от САЩ, предвиждаше по-сурови мерки, но Вашингтон прие да смекчи санкциите, за да осигури подкрепата на съюзниците на Пхенян - Пекин и Москва.