Масов протест в Монтанско, плащат двойно за замърсена вода с арсен и кал
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2017 08:17
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Масов протест в Монтанско, плащат двойно за замърсена вода с арсен и кал

/КРОСС/ На протест излязоха жителите на монтанската община Георги Дамяново, където цената на водата се повишава, а качеството - не. От 1 септември е в сила сериозно увеличение - вместо 76 стотинки на кубик, ВиК дружеството вече иска по 1,60 лв. Това е 108-процентов скок. Ако това само по себе си е смущаващо, то направо шокиращо е какво получават жителите на бедния район, сред които има и много възрастни.

В края на август замервания на РЗИ са показали стойности на токсичния арсен, които превишават трикратно нормата. Според местните проблемът е от над 20 години, но властите винаги са прикривали замърсяването. Освен това, при дъжд от чешмите на хората тече кал с неприятна миризма. Затова и водата не се ползва за пиене, а често - и за миене.

На този фон жителите на с. Георги Дамяново и другите населени места в близост недоумяват защо цената се вдига - в общината няма нито помпени, нито пречиствателни станции. Имат и сериозни съмнения, че с водоноски им се кара същата заразена с арсен вода, в която просто се добавят големи количества хлор. От ВиК дружеството не пожелаха да коментират случая пред камерата на bTV, като посочиха, че цената е съгласувана с държавния регулатор, а централният водоизточник се дезинфекцира.

Жителите на Георги Дамяново готвят подписка до президента и омбудсмана.