Стартирани са обществените поръчки за модернизацията пътя Калотина и Сливница
Секция: БЪЛГАРИЯ
12 Септември 2017 17:36
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Стартирани са обществените поръчки за модернизацията пътя Калотина и Сливница

/КРОСС/ Агенция „Пътна инфраструктура" стартира две открити процедури за избор на изпълнители на модернизацията на 31,5 км от път I-8 между ГКПП „Калотина" и Сливница. Индикативната им стойност е 258,6 млн. лв.

Едната тръжна процедура е за „Модернизация на път І-8 Калотина - Софийски околовръстен път от км 1+000 до км 15+500 и етапна връзка". Това е участъкът след ГКПП „Калотина" до пътния възел при Драгоман. Общата му дължина е 14,5 км.

Индикативната стойност на проекта е 141 667 715 лв. без ДДС. Част от средствата са осигурени от Механизма „Свързана Европа".

Предвидено е уширение на съществуващия път, а в отделни участъци ще бъдат подобрени геометричните му елементи за постигане на проектна скорост от 100 км/ч. Отсечката ще бъде с по две ленти за движение в посока и лента за аварийно спиране. При км 12+520 ще бъде изграден вход-изход от първокласния път към интермодален терминал Драгоман. Ще бъдат изградени 10 големи съоръжения, две от които са при пътните възли „Калотина" и „Драгоман".

Срокът за изпълнение на поръчката е 852 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 13 ноември т. г.

Другата обществена поръчка е за „Изготвяне на технически проект и строителство на проект: Модернизация на път І-8 Калотина - п. в. „Храбърско" от км 15+500 до км 32+447,20 и етапни връзки". Това е участъкът между Драгоман и Сливница, с дължина 16,98 км. Индикативната му стойност е 117 млн. лв. без ДДС. Финансирането е от републиканския бюджет.

Ще бъде направено уширение на съществуващия път до габарит 27 м, с което двулентовият първокласен път ще стане четирилентов. В отделни участъци ще се подобрят геометричните му елементи с цел достигане на проектна скорост от 110 км/ч.

Срокът за изпълнение на поръчката е 910 календарни дни.

Кандидатите могат да подават офертите си до 17,30 ч. на 16 ноември т. г.

Път І-8 е част от основната трансевропейска транспортна мрежа. Трасето е част от направлението Лондон - Будапеща - Белград - София - Пловдив - Истанбул - Калкута, който е най-краткият път, свързващ Западна Европа с Близкия и Средния Изток. Участъкът ГКПП „Калотина" - София осигурява връзка към трансевропейски коридор „Ориент/Източно Средиземноморски".

Модернизацията на пътния участък ще подобри трансграничната връзка между България и Сърбия и завършеността на магистралната мрежа по направлението запад-изток на българска територия. С изграждането на отсечката ще се намали времето за пътуване и ще се осигурят удобни и безопасни условия за движение.