Станишев възропта срещу ограничаването на правата на българското малцинство в Украйна
Секция: ПОЛИТИКА
12 Септември 2017 20:01
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев възропта срещу ограничаването на правата на българското малцинство в Украйна

/КРОСС/ Новият образователен закон в Украйна ще засегне и немалкото българско малцинство в страната. За това алармира лидерът на ПЕС Сергей Станишев. Според вече приетата промяна от следващата учебна година се прекратява практиката малцинствата страната да могат да учат на своя език и образованието вече ще се извършва само на украински език.

Русия, Унгария и Румъния вече възроптаха срещу промяната, а сега и Станишев призова лично президента на Украйна Петро Порошенко да наложи вето на закона, тъй като той нарушава правилата на малцинствата, включително и българското.

"Днес повдигнах темата за новоприетия образователен закон в Украйна пред българските евродепутати. Текстът е нова стъпка от тревожната тенденция за ограничаване на правата на малцинствата и изкуствено нагнетяване на етническо напрежение в страната. Асоциацията на българите в Украйна потвърди, че новите мерки премахват правото за свободен избор на език на обучение и ограничават възможността за преподаването на майчин език само до начално училище", написа Сергей Станишев във Фейсбук страницата си.

"Инициативата очевидно е насочена срещу руското малцинство, но наред с това са засегнати и правата на други граждани, включително от български, румънски и унгарски произход. Румъния, Унгария, Полша и Молдова вече реагираха.

Българските евродепутати се обединихме зад идеята да установим връзка с колеги от засегнатите страни за оформяне на обща позиция, с която да призовем президента Порошенко да наложи вето на приетия закон. Трябва да бъде ясно, че той е в разрез с разбиранията за европейски ценности и подобни действия могат да се отразят на отношенията между ЕС и Украйна.

Очаквам и позиция на българското Министерство на външните работи (Ministry of Foreign Affairs of the Republic of Bulgaria) по подобие на колегите им от Унгария и Румъния. Надявам се на навременна и адекватна реакция, за да избегнем ситуация, в която се опитваме да спрем влака, който вече е набрал скорост", допълва лидерът на Партията на европейските социалисти.