Исторически резултат от изборите в Норвегия, консерваторите отново ще управляват
Секция: ПОЛИТИКА
12 Септември 2017 20:20
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Исторически резултат от изборите в Норвегия, консерваторите отново ще управляват

/КРОСС/ Консервативният министър-председател на Норвегия Ерна Солберг се готви за втори мандат в парламента, въпреки че партията ѝ остана втора на парламентарните избори с 25,1% от гласовете, съобщава БТВ.

Консервативната партия (Партия "Хьойре") ще продължи съюза си с Партията на прогреса и с две по-малки дясноцентристки партии (Християнската народна партия и либералната партия "Венстре"). Заедно те получават 89 от общо 169 места.

Победата за коалицията на Солберг е историческа за страната, защото за първи път от 30 години гражданите на Норвегия преизбират консервативно насочено управление.

С минималните 2% разлика Работническата партия на Йонас Гаар Стьоре изпревари по вот партията на Солберг и остава най-голямата политическа формация, но въпреки това ще е в опозиция.

В новия парламент партиите, които няма да са в управлението, получават 79 места, 49 от които за Работническата партия.

Изборите в скандинавската страна тази година бяха стратегически важни, защото резултатите могат да повлияят на икономическото развитие на страната и в частност - на съдбата на петролната индустрия.

За Зелената партия и Червената гласуваха под 4% от избирателите, които са необходими за допълнителни места в парламента. Очакванията бяха за обратното - влиянието им в този парламент да бъде по-голямо.