Нов вирус ще ни мъчи през есента и зимата
Секция: Здраве
13 Септември 2017 08:52
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Нов вирус ще ни мъчи през есента и зимата

/КРОСС/ "През предстоящия есенно-зимен сезон се очаква пандемичният грип "Калифорния", познат още като свински грип, да бъде изместен от нов вирус "Мичиган". Той е от тип А и е изолиран за първи път през 2015 година". Това заяви в сутрешния блок на България Он Ер главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев.

"Характерът на заболяването е сходен с обичайните грипни състояния. В Австралия, където в момента бушува грипният щам, най-засегнати са хората на възраст над 80 години и децата между 5 и 10 години. Затова при тях ваксините са задължителни", посочи д-р Кунчев.

Той обясни, че още през септември и октомври, с резките температурни промени, летните вируси се изместват от есенно-зимните. А в България първите грипни щамове обикновено биват изолирани в края на месец октомври и началото на ноември. Пикът на заболеваемост пък е по време на празниците, като в края на януари настъпва епидемия.

"Миналата година обаче това се случи месец по-рано. Когато става въпрос за грип изненади винаги са възможни", категоричен бе д-р Ангел Кунчев.