Станишев: България зае сериозно място в днешната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза
Секция: ПОЛИТИКА
13 Септември 2017 13:33
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Станишев: България зае сериозно място в днешната реч на Жан-Клод Юнкер за състоянието на Съюза

/КРОСС/ „Изключително съм доволен, че България бе споменавана толкова често в изказването на председателя на ЕК и то в положителна светлина. Усилията ни не са били напразни." Това заяви президентът на Партията на европейските социалисти Сергей Станишев веднага след като председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер приключи речта си пред парламента в Страсбург днес.

„Срещите ми като президент на ПЕС с Жан-Клод като президент на ПЕС, както и разговорите на премиера Борисов, очевидно имат своя положителен ефект. Когато се действа с обединени усилия в името на национални цели като приемането на България в Еврозоната и в Шенгенското пространство - това дава резултати.

Днес Жан-Клод Юнкер твърдо заяви, „че е време България и Румъния да влязат в Шенген" - нещо, за което проведох и национална кампания през 2015 г., отстоявам постоянно, имам подкрепата на европейските социалисти и поставих още веднъж при личната ми среща с председателя на ЕК това лято.

Юнкер обяви, че и страните, готови да влязат в Еврозоната - каквато е България, трябва да бъдат допуснати колкото може по-бързо. Още едно доказателство, че когато има воля, резултатите рано или късно ще дойдат.

В речта си, Юнкер се обяви и против доста противоречивата идея за Европа на 2 скорости, срещу което от самото начало са против както европейските, така и българските социалисти. „Европа има два бели дроба, единият на изток, другият на запад , и ако не диша с двата едновременно, би се задушила", каза президентът на ЕК.


„Намирам това за положителен знак. Неслучайно президентът на ЕК описа Европейския съюз като свързващ „Европа от Виго (Испания) до Варна", а не използва някой по-източен град в друга държава. Това означава, че ние сме в дневния ред и това трябва да го използваме в максимална степен по времето на Българското председателство на Съюза", добави Станишев.