Хиляди без ток след тайфун в Япония
Секция: СВЯТ
14 Септември 2017 08:21
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Хиляди без ток след тайфун в Япония

/КРОСС/ Силен тайфун е премина край островите в южната част на Япония, с пориви на вятъра до 252 км/ч и оставяйки хиляди без електроенергия, докато се придвижва към континента, предаде AFP. Властите са предупредили за активизиране на свлачища и възможна поява на опасно високи вълни.

Тайфунът "Талим" засегна най-силно южния остров Окинава, заедно с обкръжаващите го по-малки островчета, като пороят, който заля района, е най-обилният, падал в град Мияко, за последните 50 години.

Повече от 18 хиляди жилищни сгради са останали без електроенергия в Мияко, град с население от 54 хиляди души, намиращ се на 1840 километра югозападно от столицата Токио, съобщават от местната електрическа компания.

Японската Метеорогологична агенция е заявила, че се очаква тифунът да се приближи до остров Кюшу в сутрешните часове на неделя. Местна медия предупреди, че бурята ще премине през най-големия японски остров - Хоншу, включително Токио, в понеделник.

През Япония често преминават големи бури, като миналия септември загинаха 22 души, в резултат от преминаването на тайфуна "Лайънрок", а минали август, през островната държава премина тайфуна "Нору", отнемайки два човешки живота и наранявайки още 51 души.