4000 жилищни сгради в Хавана са пострадали от Ирма
Секция: СВЯТ
14 Септември 2017 08:43
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
4000 жилищни сгради в Хавана са пострадали от Ирма

/КРОСС/ Над 4000 жилищни сгради са пострадали в кубинската столица Хавана в резултат на урагана Ирма, връхлетял острова през уикенда, съобщи кубинският вестник "Гранма", цитиран от ТАСС.

Според оповестените предварителни данни, 157 жилищни сгради са напълно разрушени, а 986 - частично. При останалите напълно или частично са разрушени покривите.

Най-силно от урагана са пострадали столичните райони Ведадо, Централна Хавана, Стара Хавана и Мирамар. В Стара и Централна Хавана има голямо количество паянтови сгради и много от тях не са устояли на напора на стихията.

В събота крайбрежните райони на Хавана бяха залети от вълни с височина до 11 метра. Водата проникна на 500 м навътре в града. Залети бяха прочутият крайбрежен булевард "Малекон" и много улици недалече от брега. Пострадаха строящото се посолство на САЩ на "Малекон" и една от главните хавански болници "Ерманос Амейхерас".

В някои райони на Хавана все още няма ток и вода. Повалени от урагана дървета прекъснаха електропроводите на много места. Сериозни щети понесоха и някои топлоелектроцентрали.

Хората получават питейна вода от автоцистерни водоноски. От наводнените домове по улиците са изнесени мебели, матраци и битова техника за изсушаване. На някои кръстовища в кубинската столица не работят светофарите и движението се регулира ръчно от полицаи. В ликвидирането на последствията участват не само работници от комуналните служби, но и бригади от военнослужещи и резервисти.

Ураганът Ирма премина практически по цялото северно крайбрежие на островната страна. По данни на властите загинали са 10 души и са нанесени сериозни щети на икономиката.