Министър Нанков откри ремонтирана с над 290 хил. лв. детска градина в с. Дамяница
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2017 12:18
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Министър Нанков откри ремонтирана с над 290 хил. лв. детска градина в с. Дамяница

/КРОСС/ Едва ли има по-хубави и по-истински инвестиции от тези в нашето бъдеще, в нашите деца. Дори един прозорец да бъде сменен, резултатите винаги са огромни, защото остават в битието на нашите деца. Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков при откриването на обновената детска градина „Зорница" в с. Дамяница, Община Сандански днес.

Той посочи, че резултатът, който вече е налице в навечерието на 15 септември, е постигнат с общите усилия на местната власт, кмета, директорът и учителите в детската градина, както и благодарение на европейската солидарност и доброто партньорство с община Ново село, Република Македония. Покривът, дограмата, пелетното стопанство, изолацията и всичко вътре, което сте осигурили и със собствени средства, защото не всички дейности бяха допустими по проекта, ще превърне учебното заведение в истински дом, където вашите деца ще се чувстват като у дома си, ще растат в по-добра среда и с още по-големи грижи на техните преподаватели, каза още Нанков. Той изказа своите адмирации към тези кметове, които развиват и селата.

Регионалният министър съобщи и че бюджетът за образователна инфраструктура по Оперативна програма „Региони в растеж" е вече над половин милиард лева, благодарение на което ще се „отпушат" ремонтите на детски градини и училища. 

Детска градина „Зорница" е реконструирана по Проект „Енергийна ефективност с цел постигане на по-добра среда в детските градини", реализиран по Програма ИНТЕРРЕГ ИПП България - Македония 2014-2020. Ремонтът на детското заведение, което е пуснато в експлоатация през 1979 г., е на стойност 148 339 евро или 290 122 лева.

С тези средства е външните стени са изолирани, покривът е ремонтиран, като е монтирана нова дървена конструкция и топлоизолация, ремонтирана е оградата на детската градина, направен е ремонт на водоснабдителната инсталация за питейна вода, включващ и подмяна на бойлер, подменени са съществуващи дървени прозорци с PVC прозорци, както и металните врати с алуминиеви, монтирани са радиатори, LED осветление и система за мълниезащита и заземяване.

Със собствени средства Община Сандански е закупила мебелите, с които детската градина е оборудвана наново.