Гергов: България трябва да е мост между ЕС и Русия
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2017 13:49
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Гергов: България трябва да е мост между ЕС и Русия

/КРОСС/ „България трябва да съдейства за отхвърляне на политиката на разделение и противопоставяне между ЕС и Русия, а не да участва задълбочаването и!", е становището на Георги Гергов, председател на Областния съвет на БСП Пловдив и почетен консул на Русия. Повод за думите му стана Доклада за състоянието на националната сигурност за 2016 година, в който се твърди, че Русия е една от основните външнополитически заплахи за България.

Според Георги Гергов вече 10 години България е член на ЕС, а от 2004 на НАТО, същевременно стотици години сме с Русия. „Като членове на ЕС и НАТО трябва да заявяваме и защитаваме национални позиции и да провеждаме активна национална политика. Същевременно, България трябва да бъде мост между ЕС и Русия и да работи за отхвърляне на политиката на разделение и противопоставяне. Такава политика води до влошаване на добросъседските ни отношения и икономиката на страната. Не трябва да допуснем да бъдем въвлечени във военно противопоставяне между НАТО и Русия.", категоричен е Гергов.

Той смята, че БСП като партия, защитаваща националните интереси, трябва да отстоява българската история и култура, да съхранява славянските и православните корени на българската нация. „Това е и нашата пряка връзка с Русия и руския народ.", твърди лидерът на социалистите в областта, според който реалната заплаха за сигурността на България е бедността, демографската катастрофа и липсата на качествено и достъпно образование и здравеопазване.