Иван Таков: Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, отчетът за Бюджет 2016 го доказа
Секция: ПОЛИТИКА
14 Септември 2017 16:05
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Иван Таков: Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията, отчетът за Бюджет 2016 го доказа

/КРОСС/ Полезно е управляващите да се вслушват в гласа на опозицията. Годишният отчет за изпълнение на бюджета на Столична община за 2016 година го доказа. Това коментира общинският съветник от БСП "Лява България" Иван Таков. Той обясни защо с колегите му от групата на социалистите не подкрепиха доклада за приемане на годишния отчет за изпълнение на бюджета на СО за 2016 година. Той беше в дневния ред на първата за есенния сезон сесия на Столичния общински съвет.

"Ние не подкрепихме Бюджет 2016 и преди повече от 18 месеца. Не подкрепихме и Бюджет 2017, припомни Иван Таков. - Тези бюджети, според нас, не изразяват ясни политики по най-важните въпроси, касаещи София и гражданите й. Видно е, че някои пера по приходната част са подценени. От друга страна имаме традиционно надценена инвестиционна програма. А предположенията, които ние направихме по Бюджет 2016 преди повече от 18 месеца се оказват в много голяма степен верни. Затова казвам, че е полезно управляващите да се вслушват в гласа на опозицията".

Иван Таков подкрепи коментара си и с цифри от отчета. "Общото изпълнение на приходната част в бюждета е 92%. Както сме отбелязали в нашия коментар по Бюджет 2016, данъкът за придобиване на имуществото по възмезден начин е бил доста подценен. И затова сега преизпълнението е 108%, анализира Иван Таков. - При неданъчните приходи наблюдаваме в ключови сфери сериозно неизпълнение. Така е в приходите и доходите от собственост, които са изпълнени само на 73%. С колегите от групата на БСП Лява България в СОС сме говорили нееднократно за необходимостта от подобряване на управлението на общинската собственост. Приходите от продажба на продукти, стоки и услуги са изпълнени само на 67%. Тук става въпрос за рекламата. Този сектор продължава да е една от много слабите страни в управлението на Столична община. При дивидентите изпълнението е на 13%. Разбира се, те се разпределят с решение на СОС, но ниският процент показва не добро планиране".

Общинският съветник от БСП отбеляза и преизпълнението по отношение на събирането на такса битови отпадъци, което е 106%. "Това е добре, тъй като показва, че са събрани и недобори от минали години, обясни Иван Таков. - Но големият въпрос, на който така и не получаваме отговор, е друг. След като през 2016 година са похарчени 114 милиона лева, а са събрани 198 милиона, какво се е случило с разликата, имайки предвид, че тези пари може да се разходват единствено и само за дейности по чистотата".

Изпълнението на разходната част на Бюджет 2016 е на 92%, но по един от приоритетите, които управляващите в СО си бяха заложили - отбрана и сигурност - процентът е само 68, отбеляза Иван Таков. А по един от най-важните за БСП сектори - здравеопазването - изпълнението е само на 87%, какъвто е процентът и за социалното осигуряване.

"Надявам се за Бюджет 2018 да се справим много по-добре, каза още Иван Таков. - В работната група за изготвяне на Бюджет 2018 приехме нови правила. Едно от тях е обектите от инвестиционната програма да се гледат вече поименно и от комисиите на СОС. Дано най-накрая да стигнем до съставянето на бюджет на Столична община, който да формира реални политики и наистина да е адресиран към най-наболелите и съществени проблеми на София".