ЕНЕРГО-ПРО утвърди статута си на лидер в сектор енергетика в Грузия
Секция: Технологии
14 Септември 2017 16:56
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
ЕНЕРГО-ПРО утвърди статута си на лидер в сектор енергетика в Грузия

/КРОСС/ Базираната в Прага международна група ЕНЕРГО-ПРО придоби трето електроразпределително дружество в Грузия, с което утвърди статута си на най-голямата енергийна компания в страната. ЕНЕРГО-ПРО вече обслужва над 1,2 милиона клиенти на грузинска територия. „Успешно завършихме придобиването на Електроразпределение Какети и сега вече доставяме ток на повече от 85% от територията на Грузия", каза Павел Ваня, изпълнителен директор на групата ЕНЕРГО-ПРО. Така пазарният дял на компанията в сектора на електроразпределението достигна до 64.6%. „През 2015 година направихме проучване и отчетохме сериозен инвеститорски интерес към нашите активи в Грузия. Предвид промените в законодателството в страната и факта, че Грузия стана член на Енергийната общност, решихме да продължим нашето участие в развитието на грузинската електроенергийна система," допълни Павел Ваня.

ЕНЕРГО-ПРО притежава богат опит в модернизацията и поддръжката на своите активи в Грузия, където непрекъснато обновява своята електроразпределителна мрежа и генериращи съоръжения. Компанията планира мащабни инвестиции в мрежата и инфраструктурата на Какети Електроразпределение с цел подобряване качеството на доставката на електричество, намаляване на разходите и утвърждаването на електроразпределителната компания като уважаван доставчик на качествени услуги.

Грузия, наред с България и Турция, е сред ключовите пазари на ЕНЕРГО-ПРО като оператор на водноелектрически инсталации. Преди десет години компанията закупи топлоелектрически централи, както и две електроразпределителни дружества в Грузия. Придобиването на Какети Електроразпределение е поредна стъпка в развитието на компанията и е показателно за потенциала на групата ЕНЕРГО-ПРО като стратегически инвеститор в международни електроенергийни проекти в Европа и Азия.