Роботът ЮМи дирижира Андреа Бочели
Секция: Технологии
14 Септември 2017 19:07
Моля, помислете за околната среда, преди да вземете решение за печат на този материал.
Вашата Информационна агенция "КРОСС".

Please consider the environment before deciding to print this article.
Information agency CROSS
Роботът ЮМи дирижира Андреа Бочели

/КРОСС/ Световноизвестният тенор Андреа Бочели е магнит за почитателите на класическата музика по целия свят, но на концерта му в италианския град Пиза във вторник голямата звезда беше не Бочели, а роботът диригент ЮМи. Това съобщава БНР.

Концертът в театър "Верди" беляза края на първия Международен фестивал на роботиката в Пиза. За да застане зад диригентския пулт, създаденият в Швейцария робот ЮМи е бил програмиран да изпълни всички движения на обичайния диригент на оркестър "Лука" - Андреа Коломбини. Функционалността на Юми е впечатляваща и много по-добра от тази на японския робот Асимо, който участва в концерт на симфонията на Детройт през 2008 г., споделя Коломбини.

Трябваше да намерим време, за да разберем движенията му. Когато успяхме, всичко беше доста лесно, а гъвкавостта на ръцете на ЮМи е абсолютно немислима. Не просто невероятна, а направо немислима за машина. Напълно фантастично е, каза диригентът.

Пред Би Би Си Коломбини подчертава, че публиката и самият оркестър са приели белия робот радушно, но обясни, че ЮМи не може да импровизира и да реагира на настроението на оркестъра и певците. Затова и той няма да бъде бъдещето на класическата музика.

"Беше великолепно постижение, но само от гледна точка на ритъма. Нюансите, емоциите в музиката, разбира се, ги нямаше. Времето, когато машината ще измести човека като диригент, е много, много далеч. Не мисля, че ще се случи през следващите хиляди години, защото душата на човека е уникална", смята Коломбини.